You are here: Foswiki>Rojc Web>RojcToDo>UrbaniVrtRojc (09 Oct 2013, IrenaBurba)Edit Attach

Urbani vrt Rojc

vrt.png

O ideji

Naime na inicijativu Miroslava Cerovca i uz podrsku iz Zelene Istre i uz podršku Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, pokrece se projekt/gradjanska inicijativa URBANI VRT ROJC.

Dio napustenih zelenih povrsina ispred Rojca na taj nacin bi se oplemenile te bi se taj prostor pretvorio u ugodnu oazu u samom sredistu grada!

Dakle, urbani vrt je zamisljen kao mjesto u kojem bi se sastajali i ljudi s iskustvom radi razmjene misljenja, savjeta, sjemena, alata, ali i amateri i pocetnici koji bi se kroz poduku i seminare na teorijski i praktican nacin upoznavali s tematikom uzgoja povrca, zacinskog bilja i cvijeca. Urbani vrt bi bio otvoren svim zainteresiranim gradjanima i udrugama.

Urbani vrt bi obuhvacao rasadnik, povrtnjak, cvjetnjak te dio sa zacinskim biljem, tako da bi svatko u njemu mogao pronaci nesto od svog interesa.

Posto bi urbani vrt bio smjesten na podrucju drustvenog centra Rojc, otvaraju se mogucnosti suradnje s ostalim udrugama korisnicima Rojca u realizaciji popratnih sadrzaja poput primjerice izrade djecjeg igralista kojim bi se dodatno obogatio prostor ovog dijela grada ili koristenje uzgojenog povrca za neke festivalske kuhinje i manestre:) ili organiziranju akusticnih koncerata "za biljke i ljude" :XD

Kako bi uspjeli osigurati neka sredstva za alat, materijal i edukativne radionice planiramo ovaj projekt prijaviti i na neke natjecaje.

Kako se uključiti

Ovim putem VAS POZIVAMO da se aktivno ukljucite u ovu inicijativu, a za zainteresirane aktiviste/volontere bit ce organizirano cetiri predavanja/radionice kako bi se upoznali sa osnovama permakulture i sa idejom urbanog vrtlarstva.

Odlicna vijest je i ta da smo uspjeli dobiti financijska sredstva od Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva te da u listopadu 2010. krecemo u akciju!!!! Pozivaju svi zainteresirani za permakulturu, alternativne metode vrtlarenja, boravak na svježem zraku i spoj urbanog i ruralnog da se u nju uključe.

Termini i teme radionica:

*04.10.- Izrada i smisao kompostišta *11.10.- Uvod u altenativne metode vrtlarenja *18.10.- Vrste i namjena gredica *25.10.- Permakulturni dizajn

Nakon teoretskih radionica slijedi akcija uređenja samog vrta. U sklopu inicijative osiguran je alat, materijal za gredice, zemlja, sjeme, sadnice, kanistar za prikupljanje kišnice i sl. te okrijepa za sve volontere. Vi donesite samo dobru volju i želju za vrtlarenjem! Priključite se i pomognite nam oplemeniti i urediti okućnicu Rojca!

Kako se javiti

Iva Rukavina Miro Cerovac Udruga Zelena Istra
  • 052/506-065 ili 099/70-58-210

Mailing lista

Interna mailing lista za sudionike/ce inicijative

Radionice-opis

Prva radionica: Uvod u alternativne metode vrtlarenja

Uz prikazivanje fotografija, polaznici radionice upoznat ce se sa osnovnim znacajkama nekoliko alternativnih metoda vrtlarenja. Time ce polaznici "uci" u svijet ekoloskog vrtlarstva uopce. Na samom kraju radionice, voditelji ce predloziti najprihvatljivju metodu kojom ce se grupa baviti nakon teoretskog dijela tecaja.

Druga radionica: Kompostiste

Na drugoj radionici polaznici ce se upoznati sa osnovnim biokemijskim procesima i sa razgradnjom tvari u tlu. Upoznat ce "prehrambene navike i potrebe" biljaka. Naucit ce teoriju izgradnje kvalitetne kompostne hrpe, mehanizme koji u njoj djeluju, i kako proizvesti kvalitetan humus.

Treća radionica: Proizvodne povrsine u vrtu

Bio-vrt je mali kosmos koji vrtlar dizajnira i kreira kako bi bio sto proizvodniji i bogatiji biljnim vrstama, a opet u skladu sa prirodom i njenim mehanizmima. Zbog toga ce polaznici upoznati razne vrste gredica u vrtu, mogucnosti stvaranja raznih oblika koji imitiraju "modele" iz prirode i time cine vrt povezanijim sa prirodnim silama koje na njega djeluju.

Četvrta radionica: Permakulturni dizajn vrta

Polaznici ce nauciti osnovne principe permakulture, funkcije elemenata u dizajnu i kako da elemente dizajna funkcionalno smjeste u prostor. Na kraju radionice polaznici ce se podijeliti u nekoliko manjih grupa koje ce dobiti praktican zadatak da izrade dizajn vrta velicine 40x20 metara.

Novosti

Poziv građanima na akciju uređenja urbanog vrta u Rojcu

Pozivamo sve zainteresirane građane da se priključe akciji uređenja urbanog vrta u Rojcu koja će se održati u subotu 13.11.2010. od 10 h na zelenoj površini pored nogometnog igrališta.

Do sada je u sklopu inicijative održano pet besplatnih predavanja o urbanom vrtlarstvu i permakulturi na kojima je sudjelovalo 40-tak građana. Na radionicama su građani dizajnirali i osmislili urbani vrt koji će se ovu subotu urediti. Vrt će sadržavati šumski vrt, spriralu sa začinima, cvjetnjak, vrt prirodnog poljodjelstva te vertikalne vrtove, a i postojeće raslinje će se uklopiti u izgled budućeg vrta. Za sve volontere osiguran je alat, materijal za gredice, zemlja, sjeme i sadnice, topla maneštra i čaj. Vi donesite samo dobru volju i želju za vrtlarenjem i druženjem! U slučaju kiše akcija se odgađa.

Završen ciklus radionica

Na posljednjoj radionici urbanog vrta Rojc u utorak 2.studenog, polaznici su izabrali vrste koje će posaditi u budućem vrtu. Tako su se na popisu našlo voće poput smokve, trešnje, višnje, dunje, lješnjka, šljive, šipak, žižula te maslina. Od grmlja bi se posadio hibiskus, lovor, ružmarin, lavanda te divlji šipak, a od zeljastog bilja bijela djetelina, bob i rajčica. Navedene biljke ukrašavat će šumski vrt. U začinskoj spirali posadit će se menta, papirus, kadulja, origano, timjena, majčina dušica, koromač, kopriva, smilje, čubar, peršin, a mjesta će se kasnije naći i za još koji začin. Pripremit će se dvije sinergijske gredice, jedna će se zasaditi na proljeće, a u drugu će se na akciji posaditi jagode, češnjak, sljez i raštika. Isto vrijedi i za dio vrta određen za cvijeće, koji će bit djelomično uređen sad, a dijelom na proljeće. Sve sadnice i sjeme posađene u vrtu dobrovoljno će donirati polaznici radionica iz vlastih vrtova i voćnjaka. Akcija uređenja vrta je radi loših vremenskih uvjeta i mokrog terena premještena za subotu 13.studenog s početkom u 10 sati. Za sve volontere osiguran je alat te okrijepa. Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Dizajniran urbani vrt Rojc

Na četvrtoj radionici "Urbani vrt Rojc", održanoj u ponedjeljak 25.listopada, polaznici su dizajnirali izgled budućeg vrta. Dizajnu je prethodio odlazak na teren na kojem su razradili pet elementa koja su potrebna uzeti u obzir prilikom dizajniranja vrta, a to su sunce odnosno energija, tlo, voda, zrak odnosno vjetra te društveni faktor. Budući vrt karakterizira sjever-jug pružanje, nalazi se u zavjetrini i veći dio dana je osunčan, no tlo je loše kvalitete, opskrba vodom predstavlja veći problem, a i društveni čimbenik je izražen zbog blizine nogometnog igrališta te korištenja terena kao šetalište pasa. Sve pozitivne i negativne karakteristike uzete su u obzir prilikom dizajniranja kako bi se postigla maksimalna produktivnost vrta. Polaznici su se složili da bi u vrtu voljeli primjeniti što više metoda te su tako u nacrtu mjesta našli šumski vrt, sprirala sa začinima, dio sa cvjetnicama, vrt prirodnog poljodjelstva te vertikalni vrtovi, a i postojeće raslinje se uklopilo u izgled budućeg vrta. Na kraju je dogovorena još jedna radionica na kojoj će se izabrati poljodjelske kulture, začini i cvijeće koji će se uzgajati u vrtu. Akcija pripreme i uređenja vrta zbit će se u subotu 6. listopada s početkom u 10 sati. Kako su polaznici zamislili budući vrtu u Rojcu možete pogledati na slijedećem linku: http://dl.dropbox.com/u/4759267/NACRT%20VRTA.pdf

Nastavljaju se radionice urbanog vrtlarstva

U ponedjeljak 18. listopada održana je treća radionica urbanog vrtlarstva. Umjesto prije najavljene teme vrste i namjene gredica, voditelj Miroslav Cerovac je ovu radionicu posvetio permakulturi i hrani. Polaznici su se upoznali s principima permakulture, podsjetili se da je priroda odlična muza inspiraciji te naučili kako s obzirom na veličinu svog životnog prostora uzgajati bilje. Ova radionica je bila svojevrsni uvod u permakulturni dizajn kojim će se polaznici baviti na sljedećoj radionici kad će osmisliti izgled budućeg vrta. Prezentaciju sa predavanja možete pogledati na sljedećem linku: http://dl.dropbox.com/u/4759267/permakultura%20i%20hrana.ppt Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Polaznici radionioca Urbanog vrta Rojc uvedeni u alternativne metode vrtlarenja

Prošli tjedan započele su permakulturne radionice koje će se svaki ponedjeljak kroz mjesec listopad održavati u prostorijama Zelene Istre. Ovog ponedjeljka tema je bila uvod u alternativne metode vrtlarenja. Voditelj radionica Miroslav Cerovac dao je povijesni presjek razvoja klasične i organske poljoprivredne proizvodnje, a potom pojasnio tri raširene metode biološkog vrtlarstva uz napomenu da je i bio-vrtlarstvo u najmanju ruku kompleksno i raznoliko koliko i poljoprivredne kulture koje se uzgajaju. Osnovne se razlike među njima mogu sažeti u nekoliko pitanja:"Da li obrađivati tlo i kako, da li gnojiti i čime te da li pokrivati tlo odnosno gredicu?" Tako se u užem krugu našla biodinamička poljoprivreda koja daje naglasak na cjelovitosti pristupa, tlo se ne pokriva malčiranjem, a karakteriziraju je biodinamički preparati. Potom sinergijsko vrtlarstvo koje se bazira na poljoprivrdi s istoka, a zanimljivost je u tome što se ne treba gnojiti niti kopati jer se tlo priprema u obliku kompostne gredice. A kao treća i najdugoročnija metoda bio-vrtlarstva obrađena je metoda šumskih vrtova koja se bazira na imitiranju života u šumi, a hrana raste vertikalno na više katova. Kod polaznika najviše zanimanja izazvalo je sinergijsko vrtlarstvo te način sijanja u metodi šumskih vrtova oblikovanjem kuglica zemlje koje štite sjeme i osiguravaju potrebne hranjive tvari mladoj biljci, a i sami su iskazali interes da se u njima okušaju. Sljedeća radionica posvećena je načinima izrade i različitim vrstama gredica, dok je tema zadnje radionice permakulturni dizajn vrta . Na sljedećem linku možete pogledati power point prezentaciju sa radionice: http://dl.dropbox.com/u/4759267/metode%20vrtlarenja.ppt

Održana prva permakulturna radionica u sklopu Inicijative "Urbani vrt Rojc"

U ponedjeljak 04. listopada u prostorijama Zelene Istre održana je prva od četriri edukativne radionice u sklopu građanske inicijative "Urbani vrt Rojc". Radionica je naišla na dobar odaziv te okupila veliki broj polaznika različitih profila, ali sa zajedničkim interesom i ljubavi prema vrtlarstvu. Voditelj radionica, Miroslav Cerovac, za temu prve radionice izabrao je kompost, njegovu svrhu i način dobivanja, kao svojevrsnu poveznicu početka inicijative i dobrog tla kao osnove kvalitetnog uzgoja bilja. Kroz prezentaciju polaznici su se upoznali ili proširili znanje o koristi dobrog komposta i s ekološkog i financijskog stajališta, potom na koji način kvalitetni složiti kompostnu hrpu te koje organske opade iz domaćinstva, dvorišta i vrtova prilikom toga koristiti. Naglasak je bio dan i na smjernicama kako postići najpovoljnije uvjete za procese aerobne razgradnje, što učiniti ako nešto pođe po krivu te kako i nakon koliko vremena preslagivati kompostnu hrpu. Ležerna atmosfera na radionici pogodovala je brojnim pitanjima i sudjelovanjem polaznika u predavanju s vlastitim iskustvima, savjetima i problemima s kojima su se susretali u kompostiranju. U sljedećoj radionici tema će biti uvod u alternative metode vrtlarenja kao svojevrsna ulaznica u svijet ekološkog vrtlarstva, potom na red dolaze gredice, njihove vrste i namjene kao proizvodne površine u vrtu, a na posljednjoj radionici polaznici će se upoznati s permakulturnim dizajnom te će sami dizajnirati izgled budućeg vrta. Na kraju ciklusa radionica polaznici će prema vlastitom dizajnu urediti urbani vrt u Rojcu. Ova svojevrsna praksa naišla je na veliko odobravanje među polaznicima radionica jer na kraju i najveći užitak vrtlarstva je u boravku i radu u samom vrtu. Prezentaciju sa radionice možete pogledati na sljedećem linku: http://dl.dropbox.com/u/4759267/Kompost.ppt Ova građanska inicijativa provedena je zahvaljujući financijskoj potpori Zaklde za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva.

Galerija fotografija

%IMAGEGALLERY%
Topic revision: r20 - 09 Oct 2013, IrenaBurba
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback