You are here: Foswiki>Rojc Web>PressClippings>Press200802Koordinacija (07 Feb 2008, IvicaPetrinic)Edit Attach
PREKJUČER U ROJCU ODRŽAN SASTANAK UDRUGA I GRADSKIH ČELNIKA O GOSPODARENJU ZGRADOM

Rojc godišnje »guta« dva milijuna kuna

Grad daje 1,4 milijuna, 300 tisuća bit će naplaćeno korisnicima, a ostatak nadoknađen najmom poligona HAK-u i zakupninom telekomunikacijskih antena na krovu, rekao je direktor Castruma Drago Glumac

1.jpg PULA - Tridesetak predstavnika udruga korisnika prostora u Rojcu te članovi Gradskog poglavarstva prekjučer su održali sastanak za osnivanje radne grupe za koordinaciju udruga i rada centra koji se, zbog slabog odaziva, pretvorio u raspravu o zgradi i njenim problemima. Naime, dogradonačelnik Fabrizio Radin odlučio je sastanak odgoditi za mjesec dana te je izrazio nadu da će prisustvovati svih 95 udruga, koliko ih koristi prostorije u Rojcu.

Tridesetak predstavnika udruga koji su prisustvovali sastanku gradski čelnici upoznali su s novim pravilima i kriterijima korištenja prostorija te zadužili gradsko poduzeće Castrum da u roku od dva mjeseca dokumentira sva trošila i brojila električne energije u zgradi. Korisnicima su predstavljeni i kriteriji sufinanciranja troškova s obzirom na značaj pojedinih udruga.

- Odredili smo tri koeficijenta prema kojima će udruge plaćati mjesečne troškove deset, sedam, tri i pol te jednu kunu mjesečno po kvadratu. Prema važnosti pojedinih udruga za dobrobit društva i za područje u kojem one djeluju odredit ćemo koeficijent i cijenu koju će mjesečno uplaćivati. Primjerice, udruga Zelena Istra neće plaćati troškove zbog svog doprinosa očuvanju okoliša i pomoći koju su nam dali u organiziranju Rojca, rekla je pročelnica Upravnog odjela za kulturu Klara Udovičić i dodala da će buduća radna grupa predlagati prioritete održavanja te izrađivati godišnji plan investicija, a Grad će sve troškove popravka mjesečno plaćati poduzeću Castrum.

- Planovi troškova bit će rađeni temeljem završnih računa, a svakog mjeseca slat ćemo izvještaj. Za održavanje Rojca u ovoj godini treba nam više od dva milijuna kuna od kojih 1,4 financira Grad, 300 tisuća naplatit ćemo od korisnika, a ostatak nadoknaditi najmom poligona HAK-u i zakupninom telekomunikacijskih antena na krovu. Planiramo zaposliti osam kvalificiranih vodoinstalatera, keramičara, električara, stolara i zidara koji će održavati zgradu i raditi kao portiri. Godišnje trošimo 200 tisuća kuna za popravke koje plaćamo vanjskim suradnicima te smatram da je puno isplativije imati vlastite zaposlenike, rekao je direktor Castruma Drago Glumac.

- Više ne možemo dopustiti da stanari jedne zgrade ne znaju što i koliko troše i da za to ništa ne plaćaju, dok s druge strane nije isplativo potrošiti milijune kuna za ugradnju brojila i novih instalacija. Stanari moraju naučiti cijeniti prostor u kojem žive. Ako smo pogriješili s kriterijima naplate troškova, neka nas isprave, zaključuje Radin.

Nakon gotovo dva sata rasprave predstavnica udruge Zelena Istra Dušica Radojčić iznijela je prijedlog o osnivanju upravnog tijela za vođenje poslovanja Rojca. Tijelo bi bilo sastavljeno od šest članova od kojih bi troje bili predstavnici udruga, a troje iz Gradskog poglavarstva i Castruma. Radojčić dodaje da bi bilo poželjno osnovati i savjet Rojca koji bi vodile utjecajne osobe te oblikovale njegovu budućnost. Svi prisutni, osim predsjednika Dnevnog centra za rad i rehabilitaciju Guida Radolovića, prihvatili su tu ideju. Naime, Radolović je rekao da ne treba stvarati vlast iznad vlasti te da upravljanje treba prepustiti gradskim vlastima.

Radin je najavio da će se sljedeći osnivački sastanak održati za mjesec dana te pozvao sve korisnike Rojca da se odazovu.

D. LIPLJAN

Topic revision: r2 - 07 Feb 2008, IvicaPetrinic
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback