You are here: Foswiki>Rojc Web>PressClippings>Press2007Yaxwe (19 Sep 2007, IvicaPetrinic)Edit Attach
U ROJCU ODRŽAN TRODNEVNI SUSRET HAKERA ISTOČNE I ZAPADNE EUROPE

Hakeri - borci za slobodan protok informacija

Glavni termin vezan za hacklab i za ovakve hackmeetinge je demokracija, rekao je Ivica Petrinić iz Monteparadiso Hacklaba, koji je govorio o pulskim iskustvima • Moderator Marcell Mars rekao je da je lakše biti haker, umjetnik ili anarhist u državi koja ima razvijenu ekonomiju

PULA - Radionice i razmjena iskustava kroz zanimljive diskusije obilježili su prvi YAXWE – susret hakera istočne i zapadne Europe koji se od petka do nedjelje održavao u Rojcu. Susret koji su organizirali Multimedijalni institut iz Zagreba i Monteparadiso hacklab, uz podršku Metamedije okupio je 40-ak ljudi. Nije bilo unaprijed utvrđenog rasporeda, pa se započelo s radionicom, odnosno prezentacijom Jabbera, programa za razmjenu poruka koji podsjeća na ICQ, ali nije ovisan o jednom, centraliziranom serveru pa korisnici ne moraju strepiti ako se server sruši. Kako je objasnio Adrian Čaval iz Rijeke, to znači da se server za ovaj program može postaviti praktički na svakom kompjuteru, a ima mnogo dodatnih mogućnosti, pa je čak i Google Talk baziran na Jabberu.

Nastavljeno je s radionicom o Java Scriptu i Dylanu, kao suvremenim programskim jezicima, a posebice veliki interes izazvalo je predstavljanje OpenMokoa o kojem je govorio Dobrica Pavlinušić. OpenMoko je mobitel, podsjeća na iPhone, ali baziran na Linuxu, vrlo konfigurabilan i lako prilagodljiv, premda ne sasvim pouzdan. Naime, Pavlinušić je predstavio još uvijek nedovršenu verziju kod koje sve funkcije, poput GPS-a, baš i ne rade najbolje, a finalna se verzija očekuje za nekoliko mjeseci. Zanimljivo je da je OpenMoko posve baziran na open source softveru, ali i hardverskim komponentama, tako da ga svaka osoba s dovoljnom količinom znanja može prilagoditi sebi bez da prekrši zakon, ali i da može sudjelovati u njegovom daljnjem razvoju. Večer prvog dana iskorištena je za raspravu o tome što je haker i što čini hacklab kao okupljalište, kakva infrastruktura i prostor. Zanimljiva je bila konstatacija moderatora Marcella Marsa koji je rekao da je lakše biti haker, umjetnik ili anarhist u državi koja ima dobro razvijenu ekonomiju. Tome je prethodila rasprava na temu mogu li i od koga hakeri primati novac i narušava li to njihovu autonomiju, tim više jer je i ovaj susret organiziran uz pomoć donacija, a isplivale su i razlike u financijskoj moći hakera s istoka ili zapada.

- Glavni termin vezan za hacklab i za ovakve hackmeetinge je demokracija, rekao je Ivica Petrinić iz Monteparadiso Hacklaba, koji je govorio o pulskim iskustvima, ali mogle su se čuti i druge priče poput one o radu njemačkog Chaos Computer Cluba, jedne od najutjecajnijih i najvećih hakerskih organizacija.

U subotu je tema bila meshnetworking, sistema pametnog decentraliziranog umrežavanja na više servera koje ukida većinu boljki jednoserverskog, centraliziranog pristupa mreži. Održana je i radionica lemljenja USB radiotransmitera, koja od ove danas neophodne hardverske komponente pravi jednostavni i funkcionalni radio, kao i radionica pozitivnog modificiranja i dodavanja funkcija gotovom (kupljenom) Wireless access pointu (WAP), uređaju koji zajedno spaja WiFi bežične uređaje u jednu bežičnu mrežu. Polaznici su se podsjetili i »arhaičnih« operativnih sistema koji nisu zaživjeli, poput suvremenog Linuxa, Unixa ili Windowsa, ali čije su funkcije potonji naslijedili, te o nekim funkcijama koje su umrle sa starijim operativnim sistemima, a koje bi bilo zgodno implementirati u nove. Također, održana je i radionica postavljanja Asteriska, tehnologije »voice over IP«, ili laički rečeno, popularnog telefoniranja preko interneta.

Navečer su nastavljene diskusije o položaju, financiranju i identitetu hakera u suvremenom društvu, kao i o najboljim metodama prenošenja primijenjenog znanja između stručnjaka s različitih područja, što je uostalom bila bit ovog okupljanja. Na pitanje tko su hakeri, Marcell nam je odgovorio da su došli do zaključka da su hakeri entuzijasti i borci za slobodan protok informacija u suvremenom društvu u kojem države i kompanije sputavaju isti, da bi zadržale moć i kontrolu nad masama i tržištem, često hodajući na granici između legalnog u svom nastojanju da bogati rudnik informacija, koji pruža suvremena informatička tehnologija, ne ostane privilegijom pojedinaca.

Organizatori su okupljanje ocijenili više nego uspješnim, tako da su u nedjelju čak pali dogovori za ponovno okupljanje, iduće godine.

M. RADIĆ, B. BREŽAC

Photo oprema članka
  • Rasprave o etici, financijama i identitetu suvremenih hakera su privukle veliku pozornost:
    GO222002.JPG

  • Polaznici su bili oboružani znanjem i tehnologijom:
    GO222000.JPG

Izvor:
Topic revision: r2 - 19 Sep 2007, IvicaPetrinic
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback