You are here: Foswiki>Rojc Web>PressClippings>2005-01-30-DjecaURojcu (31 Jan 2006, IvicaPetrinic)Edit Attach
Glas Istre online

IZA ZIDOVA MAMUTSKE BIVŠE VOJARNE – BROJNE AKTIVNOSTI DJECE I MLADIH

Mooving u Rojcu

Dok vani šviće bura, iza hladnih hodnika Rojca mnoštvo djece i mladih uči, svira, vježba gimnastiku ili se zabavlja

GO120254.JPG

Vanesa BEGIĆ

Snimio Eduard STRENJA

Najbolje je da »Rojc« obiđete između 16 i 18 sati, tada ima najviše aktivnosti, kazali su nam voditelji grupa dok smo dogovarali reportažu o aktivnostima u prostorima nekadašnje vojarne i sadašnjeg sjedišta brojnih udruga, tečajeva i aktivnosti. Želite li vidjeti kako se diše u »Rojcu«, treba pogoditi pravo vrijeme, inače vas dočekuju beskrajno dugi, prazni hodnici, a jedina je glazbena kulisa zastrašujuća bura koja se poigrava poluotvorenim prozorima.
Pri dolasku, u 16 sati, nigdje nikoga – samo prazni hodnici, a vani bura koja nemilosrdno šviće u jednom od najhladnijih zimskih dana. Kada smo već obeshrabreni počeli šetati dugačkim hodnicima, začuli smo veselu svirku i slijedeći zvukove došli do studija za snimanje gdje vježba mlada glazbena skupina Skandal, čiji su članovi Medo (bubnjevi), Đani (solist i sintesajzer), Halid (bas gitara) i Buki (tarabuko). Riječ je o prvom romskom tinejdžerskom sastavu.
- Tu nam je super, vježbamo, sviramo skoro svaki dan, zimi je malo hladno, ali inače je jako dobro. S ostalima u zgradi nemamo toliko kontakta, ali atmosfera je fora, kazali su nam simpatični glazbenici najavivši kako će im uskoro izići novi CD.
S druge strane, nekolicina je klinaca i klinceza očekivalo Marlenu i Krunu Plavšić ispred prostorija »Suncokreta«. Uz pomoć studentica Visoke učiteljske škole i Filozofskog fakulteta svakodnevno od 17 do 18.45 sati dobivaju pomoć u učenju - besplatnu i to iz svih predmeta.
- Neki su klinci tu svaki dan, a sada ih imamo dosta iz OŠ Centar, i mogu reći da su neki brzo ispravili ocjene, kazala je Plavšić. Pri »Suncokretu« se od prošlog tjedna održava i kreativna radionica učenika OŠ Tone Peruška, Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, Visoke učiteljske škole s djecom Škole za odgoj i obrazovanje, a voditelj je dizajnerica Milica Kesić-Kiš uz profesore navedenih škola. U »Suncokretu« smo zatekli Ziada i Deana koji su pripremali referat iz povijesti o olimpijskim igrama, a otkad dolaze ovdje, ispravili su ocjene iz matematike i hrvatskog. - Učimo hrvatski, matematiku, povijest, engleski, sve, i lijepo nam je jer se usput i zabavljamo, kazali su dečki.
Mlade »Gazele« Ena, Nora i Benita čekale su početak gimnastike. Obožavaju ovdje vježbati, sve je super, jedino je WC jadan i trebao bi biti bolji. »Gazele« inače redovno treniraju u nekoliko dobnih skupina, a ulazak u njihovu svlačionicu je ujedno i ulazak u svijet njihovih priča, šaputanja, smijeha…
Premda se programi kreativne radionice »Merlin« za djecu održavaju utorkom, vrijedne Minuša (12 godina ) i Lelja (13) bile su tu i u ponedjeljak, kada se održava radionica šivanja za odrasle.
- Udruga »Merlin« darovala nam je šivaću mašinu jer tu dolazimo stalno već tri godine. Svašta smo već sašile: haljine, hlače, suknje, košulje, majice za ljeto, šijemo za obitelj, prijatelje, a za karneval napravit ćemo nešto na cvjetiće, kazale su sestre Minuša i Lelja. Ilirijana se pohvalila da je sašila torbicu. - Trebali ste doći u utorak, tada imamo radionicu za izradu maski i puno više polaznika, a pokrenuli smo i informatičku radionicu za koju je interes velik, kazala je voditeljica »Merlina« Sanja Apostolovski.
Premda ne pohađaju radionice ili druge aktivnosti u »Rojcu«, Marko, Dragan i Ivan s kujicom Điđom stalno su ovdje, kada je toplije igraju se po dvorištu, a kada je hladnije i mračno, kao što je to bilo prilikom našeg posjeta, onda su unutra, igraju se po velikim hodnicima.
Svakodnevno od 18 do 22 sata u prostorima Hacklaba okupe se mladi koji surfaju po mreži svih mreža, chataju, igraju, pišu, stvaraju, a već u petnaest minuta prije 18 sati čekaju da se vrata »kompjutorskog carstva« otvore.

Povijest zgrade

Nekad vojarna austrougarske vojske, zatim talijanske, pa desetljećima vojske JNA, kasarna »Karlo Rojc« tijekom Domovinskog rata bila je privremeni dom prognanicima. Danas je u prostorima tog zdanja svoj krov nad glavom pronašlo nekoliko desetina udruga, društava i radionica. Sve je počelo krajem devedesetih, a mnogi su nam od stanara rekli da bi trebalo napokon urediti zajedničke prostorije i sanitarije te oglasnu ploču, da se zna kada je tko i gdje. Među prvim korisnicima tog prostora bili su gradski Puhački orkestar te Dr Inat.


 • Članovi tinejdžerskog benda 'Skandal' tu vježbaju svakodnevno, a u pripremi im je i CD
  skandal.jpg

 • Kad se mnoštvo cura složi – dolaze dobri uspjesi, što je kod 'Gazela' svakodnevno
  gazela.jpg

 • 'Suncokret' nudi svakodnevnu pomoć u učenju
  suncokret.jpg

 • Minuša, Lelja, Ilirijana i voditeljica Sanja Apostolovski – samo djelić vrijednih polaznica aktivnosti 'Merlina'
  merlinke.jpg

 • 'Gazela' u svlačionici očekuje početak treninga

 • Marku, Draganu i Ivanu te kujici Điđi 'Rojc' i njegovo dvorište su drugi dom

 • Tko to voli Rojc?

Topic attachments
I Attachment Action Size Date Who Comment
GO120254.JPGJPG GO120254.JPG manage 183 K 31 Jan 2006 - 01:14 IvicaPetrinic Sanel u Hacklabu
djidja-molesters.jpgjpg djidja-molesters.jpg manage 147 K 31 Jan 2006 - 02:01 IvicaPetrinic  
gazela.jpgjpg gazela.jpg manage 130 K 31 Jan 2006 - 01:50 IvicaPetrinic  
inet.csscss inet.css manage 7 K 31 Jan 2006 - 01:24 IvicaPetrinic  
merlinke.jpgjpg merlinke.jpg manage 140 K 31 Jan 2006 - 01:57 IvicaPetrinic  
osmijeh.jpgjpg osmijeh.jpg manage 98 K 31 Jan 2006 - 01:58 IvicaPetrinic  
ruzmarin.jpgjpg ruzmarin.jpg manage 12 K 31 Jan 2006 - 01:23 IvicaPetrinic  
skandal.jpgjpg skandal.jpg manage 133 K 31 Jan 2006 - 01:48 IvicaPetrinic  
suncokret.jpgjpg suncokret.jpg manage 184 K 31 Jan 2006 - 01:55 IvicaPetrinic  
volim-te_rojc.jpgjpg volim-te_rojc.jpg manage 179 K 31 Jan 2006 - 01:59 IvicaPetrinic  
Topic revision: r1 - 31 Jan 2006, IvicaPetrinic
This site is powered by FoswikiCopyright © by the contributing authors. All material on this collaboration platform is the property of the contributing authors.
Ideas, requests, problems regarding Foswiki? Send feedback