You are here: MojaPUO

Projekt Moja PUO je završen! Pred vama je arhiva stranice koja se više neće obnavljati...

Važne novosti (pročitaj...)
  • Prosinac 2008.- Kraj projekta Moja PUO
  • 29-30.11.2008.- Seminar o strateškoj procjeni utjecaja na okoliš
  • 4.11.2008. - Konferencija za novinare mreže Adriatic GreeNet održana u Kopru: okolišne udruge prijavile Italiju Europskoj komisiji.
  • 31.10.2008. - Mobilizacija studenata u Splitu
  • 21.10.2008. - Mobilizacija studenata

Projekt "Mobilizacija javnosti za sudjelovanje u postupcima procjene utjecaja na okoliš" započeo je u srpnju 2007. i završio je u prosincu 2008. godine. Cilj projekta bio je informiranje i edukacija građana i okolišnih organizacija civilnog društva o novim propisima o procjeni utjecaja na prirodu i okoliš, usklađenim s europskim standardima, te obuka za korištenje novih mogućnosti i mehanizama sudjelovanja. Publikacije proizvedene tijekom projekta kao i brojne druge korisne informacije objavljene su na internet stranici projekta, koje će ostati dostupne i nakon njegovog svršetka, do kraja 2009. godine.

Tijekom realizacije projekta utvrdili smo da su se promjene u zakonodavstvu na području PUO dogodile uglavnom kao posljedica pritisaka za usklađivanjem s europskim zakonodavstvom u predpristupnom procesu, a ne kao posljedica shvaćanja vrijednosti i pozitivnih učinaka djelotvornog uključivanja javnosti. Osim toga, ne postoji tradicija sudioničkog odlučivanja i nema motivirajućih primjera dobre prakse. Shvatili smo da samo mobilizacija javnosti za sudjelovanje u postupcima PUO ne donosi značajno poboljšanje ukoliko ne postoji razumijevanje i sudjelovanje svih uključenih u postupke PUO. Stoga smo osmislili i osigurali sredstva za provedbu nastavka projekta, kojim želimo doprinijeti shvaćanju važnosti sudioničkih mehanizama odlučivanja, uključiti širi krug dionika u aktivnosti i poticati aktivni doprinos udruga u razvoju, primjeni i nadzoru okolišnog acquisa na području procjene utjecaja. Nastavak projekta zove se "Demokracija u praksi", projekt je započeo u prosincu 2008. i traje do studenog 2009. godine. Posjetite projektne web stranice:

einstein-lokalni_strucnjak.jpg
project donator"This webiste has been produced with the assistance of the EU. The content is the sole responsibility
of Zelena Istra and can in no way be taken to reflect the views of the European Union."
project donator"Projekt se provodi uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog drustva
(potpora u visini 10% sredstava potrebnih za realizaciju projekta)"